Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Felnőttkori elhízás képes leírás - Elhízás.tlap.hu
részletek »

Felnőttkori elhízás - Elhízás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: elhizas.tlap.hu » Felnőttkori elhízás
Keresés
Találatok száma - 9 db
A súlyosan elhízottak esetében zsír lesz az izomból is

A súlyosan elhízottak esetében zsír lesz az izomból is

A súlyosan elhízottak szervezetében háromszor annyi, a zsír beépítéséhez szükséges enzim, SCD1 van, mint a soványakéban, tudjuk meg a Duke-egyetem kutatóinak tanulmányából. Ez is az egyik oka lehet annak, miért olyan nehéz csak diétával lefogyni. Azok számára, akik csupán az étkezési szokásaikon változtatva szeretnének fogyni, ez rossz hír, ám ugyanakkor rávilágít a testmozgás fontosságára. A mozgás óriási változásokat hoz létre az izom anyagcseréjében.

Az obesitas

Az obesitas

Az elhízás egy összetett zavar, amelynek leglátványosabb eleme a magas testzsírtartalommal párosult magas testtömegindex (28-30 kg/m2 feletti). Ugyanakkor számos egyéb jellemzővel bír, amelyek elsősorban az anyagcsere sebességének lelassulásában, hormonváltozásokban, szív-érrendszeri zavarokban, ízületi megbetegedésekben érhetők tetten és fokozatosan alakítanak ki esetenként visszafordíthatatlan változásokat a szervezetben. A túlsúly kezelése azonban ritkábban belgyógyászati probléma, mint amennyiszer pszichológiai kezelést igényel. Az összes elhízásformáknak mindössze 10-15%-át teszik ki a másodlagos elhízás kategóriájába sorolt kórképek, amikor a túlsúly valamilyen belső, szervi működés zavaraként jelenik meg. Az elhízott emberek 85-90%-a esetében rossz környezeti minták és szokások, valamint kommunikációs és önérvényesítési problémák állnak a túlsúly hátterében, amely viszont idővel testi megbetegedésekhez vezet ugyanúgy, mint a másodlagos elhízásformák esetében.

Egészségügyi kockázata

Egészségügyi kockázata

Az elhízás napjainkban nem véletlenül az egyik legtöbbet emlegetett egészségügyi probléma, világszerte komoly problémákat okoz. Számos kutató és orvos foglalkozott már és foglalkozik napjainkban is a jelenség globális szintű felmérésével, kezelésének lehetőségeivel. A köztudatban a hétköznapi ember számára az elhízás azonban sajnos még mindig elsősorban esztétikai probléma, holott számtalan fórum hívja fel a figyelmet egészségügyi kockázataira is.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Európai Karta

Európai Karta

Felkészülve az elhízás járványa következtében az egészséget, a gazdaságot és a fejlődést érintő egyre növekvő kihívásokra, mi, az EVSZ elhízás elleni küzdelemmel foglalkozó európai miniszteri konferenciáján (Isztambul, Törökország, 2006. november 15-17.) részt vevő miniszterek és küldöttek, az Európai Bizottság egészség és fogyasztóvédelmi biztosa jelenlétében, elfogadjuk az elhízás elleni küzdelem alábbi, európai kartáját. Jelen Karta létrehozásának folyamatában, párbeszédek és konzultációk révén, részt vettek a különböző kormányzati szektorok, a nemzetközi szervezetek, szakértők, a civil társadalom és a magánszektor. Kinyilatkoztatjuk elkötelezettségünket az elhízás elleni küzdelem megerősítése iránt jelen Kartával összhangban, és az iránt, hogy kormányunk politikai napirendjében e kérdést kiemeltként kezeljük. Felhívunk minden partnert és érdekelt felet, hogy erősítsék tevékenységüket az elhízás leküzdése érdekében, és elismerjük az Európai Regionális Iroda vezető szerepét e területen.

Ki számít elhízottnak?

Ki számít elhízottnak?

Az elhízás népbetegség. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a 10 legsúlyosabb kór közé tartozik, nagyon sok embert érint. Statisztikai adatok szerint minden harmadik ember diétázik valamilyen szinten. Ki számít elhízottnak? Mindannyian tudjuk és látjuk, hogy ki az aki ténylegesen kövér. Ez azonban kevés a túlsúly mértékének összehasonlításához, és ahhoz is, hogy el tudjuk dönteni, mikortól kell csak vigyázni a testsúlyra, mikor súlyos mérvű a súlytöbblet. Számszerűsíteni kell az elhízást, amihez a testsúly önmagában nem elég, figyelembe kell venni a testmagasságot is. Korábban erre leggyakrabban a Broca-indexet alkalmazták, ami úgy nyerhető, hogy a cm-ben mért testmagasságból kivonunk 100-at. Eszerint egy 170 cm-es ember 70 kg-ig számít normális testsúlyúnak. A súlytöbbletet százalékban adjuk meg (így az előző embernek, ha 84 kg-os, 20% súlytöbblete van). Az ideális testsúly megállapításához a Broca-értékből még 10%-ot levonunk. Tehát a 170 kg-os emberünk ideális testsúlya 63 kg, ami igen szigorú kívánalomnak számít.

Kövérek vagyunk!?

Kövérek vagyunk!?

Az elhízott embert sajnos a mai napig keserű sors jellemzi, mert meg nem értés veszi körül mind közvetlen környezetében, mind az egészségügyi ellátó rendszerben, mind a társadalomban. Olykor kétségbeesetten próbálja megértetni, hogy beteg, és testsúly-csökkentésre szorul. A környező világ gyakran nem érti meg, nem csoda tehát, ha depressziós lesz, csalódást okozva az embereknek, mert mindenki azt hiszi, hogy a kövér ember pirospozsgás, és örökké vidám. Szép lenne, ha áttörhetnénk végre ezt a szemléletet A háziorvos szomorúan állapítja meg, hogy a körzetében lakók egyötöde (21%) elhízott és több mint egyharmada (40%) túlsúlyos. Ez összesen 61%-a az ellátott terület lakosainak. Természetesen a betegek körében ez az arány jóval nagyobb. Szinte tehetetlenül szemléli, hogy testes betegei évről évre gyarapodnak, vagyis nemhogy fogynának, de még megtartani sem képesek korábbi súlyukat. Jó lenne kevesebb gyógyszert szedni magas vérnyomás, cukorbetegség, egyes szívbetegségek vagy térdízületi panaszok miatt, de ez szinte elképzelhetetlen. Hiába küldik a beteget fogyókúrával foglalkozó gyógyintézetbe.

Nemzetközi tükörkép

Nemzetközi tükörkép

Meglepő eredményeket tartalmaz az 2003 és 2004 között zajlott OLEF (Országos Lakossági Egészség Felmérés). A vizsgálat megállapította, hogy a cukorból származó energia aránya a férfiak táplálkozásában átlagosan 7,9, a n&ilde;kében 8,6 százalék volt, azaz alacsonyabb értéket mutatott, mint a nemzetközi ajánlások: a napi teljes energiabevitel 10%-ánál kisebbet. Ez az érték az 1992-1994 között zajlott kutatásban 13,8 %, illetve 16,7 % volt, tehát az elmúlt tíz évben a hozzáadott cukorfogyasztás megközelít&ilde;en a felére csökkent Magyarországon. Az OLEF-ben a férfiak csaknem 60 %-a, míg a nők majdnem fele volt túlsúlyos. Ezek az eredmények hasonlóak az 1992-1994 között végzett vizsgálatban. A vizsgálat megerősíti azokat a vélekedéseket, miszerint a nem megfelel&ilde; táplálkozás mellett többek között a megváltozott - egyre inkább helyhez kötött - életmód, a televíziózásra fordított jelent&ilde;s id&ilde; és a testmozgás hiánya befolyásolja nagymértékben az elhízást. A túlsúly megel&ilde;zésére fókuszáló programoknak a fizikai aktivitás növelésére, valamint a televíziózás csökkentésére kell főleg a hangsúlyt helyezni.

Okai és következményei - Wikipédia

Okai és következményei - Wikipédia

Az elhízás (obesitas) anyagcserefolyamatok olyan genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavar, mely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növelésében és/vagy az energialeadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség (WHO), mely tartós kezelést igényel, elsősorban kísérő betegségek kezelésével kapcsolatban.

Túlsúly és elhízás

Túlsúly és elhízás

Napjaink egyik legelterjedtebb "hobbija" a fogyókúra. Elsősorban a nők és fiatal lányok körében népszerű minél vékonyabbnak, kecsesebbnek lenni. Elcsépeltnek tűnhet a megállapítás, miszerint: a túlsúly és az elhízás nem csupán kozmetikai probléma, nem kizárólag azért érdemes súlyunkat csökkenteni, mert a tükör nem olyan képet mutat, amilyet várunk. Ugyanakkor a fogyókúrázók többségénél ez a legfőbb ok. Ez vezethet az olyan kórképekhez, mint a bulimia vagy az anorexia, melyek legalább olyan súlyos következményekkel járhatnak, mint a túlsúly vagy a kóros elhízás. Nagyon fontos, hogy mindenki aki elégedetlen a tükörképével, gondoljon arra, hogy a súlygyarapodással az egészség kerül veszélybe: számos betegség válik gyakoribbá, romlik az életminőség. Ne csak tetszeni akarjunk, legyünk egészségesek! Átfogó testsúlykarbantartással a elhízás egészségügyi következményeinek többsége megelőzhető. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az átfogó testsúlykarbantartás alapvető eleme a mértékletesség, az egészséges táplálkozás és a rendszeres fizikai aktivitás, ami nem azonos a koplalással vagy izmaink állandó sanyargatásával.

Tuti menü