Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Elhízás szövődményei képes leírás - Elhízás.tlap.hu
részletek »

Elhízás szövődményei - Elhízás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: elhizas.tlap.hu » Elhízás szövődményei
Keresés
Találatok száma - 13 db
A cukor és az elhízás kapcsolata

A cukor és az elhízás kapcsolata

A túlsúlyosság és az elhízottság mára világméretű problémává vált. Csupán az európai kontinens országait tekintve a túlsúlyos emberek aránya hozzávetőleg 40%. Hazánkban sem kedvezőbb a helyzet, hiszen a 2001 áprilisában végzett országos lakossági egészségfelmérés szerint a magyar lakosság fele túlsúlyos vagy elhízott (32,8% illetve 19,5%) . A nők 27,9%-a volt túlsúlyos és 20,4%-a elhízott, ugyanezek az arányok férfiaknál 38,3%, illetve 18,4%. A téma fokozott figyelmet érdemel, hiszen a kövérség a keringési és egyes daganatos betegségek, a cukorbetegség, valamint a csontritkulás kialakulásában, mint független kockázati tényező játszik szerepet. A probléma jelentőségét hangsúlyozva a WHO az elhízást 1998-ban önálló betegséggé nyilvánította. A cukor számos étel és ital élvezeti értékét növeli, ezért feltételezték, hogy a cukor kulcsszerepet játszik az elhízásban. Az elhízás nem csak a táplálkozástól függ, nagy szerepe van a fizikai aktivitás hiányának és az életmenet más összetevőinek.

A kövérség ára

A kövérség ára

A 2-es típusú cukorbetegek száma exponenciálisan növekszik - ők azok, akiknél a baj kiváltó oka a helytelen életmód, illetve az elhízás. Ha nem történik változás, hamarosan beköszönt az az időszak, amikor az újabb generáció élettartama rövidebb lesz, mint az előzőé. Winkler Gábort, a Fővárosi Szent János Kórház osztályvezető főorvosát, a Magyar Diabétesz Társaság elnökét a diabétesz okairól és a megelőzés módjairól kérdeztük.

A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorairól

A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorairól

A szív- és érrendszeri, igen veszedelmesnek mondható betegségek kialakulásáért nagyrészt általunk befolyásolható, elkerülhető rizikófaktorok felelősek. Mivel a már kialakult érelváltozások nehezen kezelhetőek, rendkívüli jelentőséget kap a megelőzés, a rizikófaktorok ismerete és kiküszöbölése. Sajnos azonban olyan tényezők is szerepet játszanak a kórképek kialakulásában, amelyek nem tartoznak a kiküszöbölhető kategóriába. Ilyen például a nemünk, hiszen a nők egészen a menstruáció elmaradásáig hormonális védettséget élveznek ezen betegségcsoport ellen, míg a férfiak sokkal korábban ki vannak téve a veszélynek. Ide sorolhatjuk még az életkort, hiszen ennek előrehaladtával egyre nagyobb a betegség bekövetkezési esélye, és a genetikailag - szüleinktől és egyéb felmenőinktől - örökölt adottságokat, hajlamokat, amelyeken szintén nem áll módunkban változtatni. Szerencsénkre ezektől eltekintve csupa általunk befolyásolható tényezővel találjuk szembe magunkat. Ezek egyik csoportját az életmódbeli vagy az életmódhoz szorosan kapcsolódó tényezők, másik csoportját bizonyos megbetegedések alkotják.

Egészséges életmód magazin hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell figyelni, mert árthatsz is vele
Mikor kell pótolni a vasat? Nagyon kell... Szakértő beszél a vashiány szerteágazó problémájáról. A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely kellemetlen közérzetet és tüneteket okoz, ami az egész életminőséget befolyásolja. Azonban megfelelő terápiával a folytonos fáradtság, a szédülés és a fejfájás megszüntethető. Hogy mi mindenre érdemes figyelni vaspótlás esetén, azt dr. Szélessy...
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp
Itt a tavaszi fáradtság ellen 5 tuti tipp Minden évben nagyon várjuk a tavaszt, végre hosszabbak a nappalok, este már nem...
Az egészséges táplálkozás 12 pontban
Az egészséges táplálkozás 12 pontban Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással...
Az alváshiány és hatásai az anyagcserére

Az alváshiány és hatásai az anyagcserére

A nyugati társadalmakra jellemző &aquo;éjjel-nappali&aquo; szemlélet, ami által az ébrenlét ideje munkahelyi vagy társas nyomások miatt meghosszabbodik, befolyásolja az alvás minőségét, és kutatások szerint akár az elhízás és cukorbetegség kockázatát is. Mire való az alvás? Az alvás nélkülözhetetlen része az életnek, és számos élettani és pszichológiai folyamatot segít elő, többek között a szövetek helyreállítását, a növekedést, az emlékek megszilárdítását és a tanulást. Habár a felnőtt korú emberek alvásigénye változó, a szakértők szerint a tartósan napi 7 óránál kevesebb alvásnak káros hatásai lehetnek az agyra és a testre.

Az elhízás a rák időzített bombája?

Az elhízás a rák időzített bombája?

A legújabb kutatások szerint az elhízás és a rák kialakulása között szoros összefüggés van. Valóban ennyire súlyos a helyzet? Ismerd meg, hogyan védekezhetsz! Az elhízás és a rákbetegségek kialakulása között észlelt összefüggés két nemzetközi tanácskozásnak is központi témája volt a közelmúltban. Berlinben az európai egészségügy jövőjéért aggódó kutatók figyelmeztettek a veszélyre, Párizsban pedig a gasztroenterológusok látták aggasztónak e szempontból az európai helyzetet. A Rákkutatási Világalap kutatói szerint ketyeg a rák időzített bombája, és a robbanást a globális méreteket öltő elhízás gyújthatja be, ugyanis a globalizáció, az elhízás és a rák véleményük szerint egymással szorosan összefüggő fogalmak és jelenségek. A kutatások szerint a rák előfordulása egyenes arányban a népesség kóros mértékű elhízásával, holott mind az elhízás, mind egyes tumorfajták megelőzhetőek.

Elhízás veszélyei

Elhízás veszélyei

Az alma, vagy körte típusban való besorolás nem öncélúan történik, mert megfigyelések szerint az alma típus hajlamosít nagyobb mértékben koszorúér-betegségre, vagy agyvérzésre Ennek oka ért­hetőbbé válik, ha áttekintjük, hogy az elhízás milyen kockázatot je­lent az egészségre nézve, hiszen az elhízáshoz gyakran társuló cu­korbetegség, magas vérnyomás és zsíranyagcsere zavar a szív-ér­rendszeri betegségek nagy rizikótényezői közé számítanak:

Fokozza a hasnyálmirigyrák kockázatát

Fokozza a hasnyálmirigyrák kockázatát

A fiatalkori kövérség fokozza a hasnyálmirigyrák kockázatát Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a fiatalkori kövérség súlyos kockázati tényező, de aki ötven fölött hízik el, annak már nem kell jobban aggódnia, mint a soványoknak. Aki fiatal felnőtt korában kövér, annak sokkal nagyobb esélye van később a hasnyálmirigyrákra, mint másoknak, állapította meg egy amerikai tanulmány.

Genetikailag kódolt kövérség?

Genetikailag kódolt kövérség?

Amerikai tudósok szerint jórészt már a születésünk előtt eldől, hogy felnőttként teltek vagy vékonyak leszünk-e. Magyarországon a felnőtt lakosságnak több mint a fele küszködik súlyproblémákkal, a 45 év felettiek pedig kétharmada cipel plusz kilókat. Az elhízás fő mumusa a kalóriadús táplálkozás és a mozgásszegény életmód, de a legújabb kutatások szerint a gének is alaposan kiveszik a részüket súlyunk alakításában.

Kövérség: több, mint látványbeli probléma

Kövérség: több, mint látványbeli probléma

Magyarország lakosságának mintegy kétharmada kisebb vagy nagyobb mértékben túlsúlyos. Ez nemcsak esztétikai gondokat jelent. Az emberek jó része rendszeresen panaszkodik a külsejére, és ennek oka többnyire a látványban keresendő: ha megkérdezzük, miért zavarja a kövérség, legfőképp az a válasz érkezik, hogy azért, mert a kövér ember látványa nem szép. Pedig nemcsak esztétikai vonzata van ennek az egyre terjedő problémának, hanem egészségügyi is, amire viszont lényegesen kevesebben gondolnak. Sőt, ha fel is merülnek bizonyos nehézségek, kevesen hozzák azonnal összefüggésbe a felszedett plusz kilókkal. Pedig a fokozott fáradtság, az elnehezedő végtagok, a nehéz légzés, valamint számos belső szervi probléma gyökere az elhízás. Az alattomos támadó tönkreteszi az érrendszert, ezáltal megterheli a szívet, a vér nehezebben jut el a gyomorba, májba, agyba, vagy a perifériás pontokra. A túlsúlyos emberek többsége jól ismeri azt a problémát, amikor az egész napos lótás-futás után a lábak sajognak a duzzanattól, amit a felgyülemlett víz okoz, miközben a láb vagy a kéz vége jéghideg, zsibbad és érzéketlen.

Hirdetés
Nehéz sors: az elhízás szövődményei

Nehéz sors: az elhízás szövődményei

Az orvostudomány szempontjából az elhízás annyira fontos, amennyire az egészséget veszélyezteti. Statisztikai adatok alapján az elhízás jelentősen növeli a halálozási arányszámot. Ez egyrészt direkt hatások következménye, másrészt a kialakuló egyéb betegségekkel magyarázható. Ugyanis az elhízottak gyakrabban szenvednek majd olyan betegségekben, melyek önmagukban is növelik az adott népességcsoport halálozási rátáját.

Szívet és érrendszert károsító-védő elhízás

Szívet és érrendszert károsító-védő elhízás

A túlsúly, a kövérség a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás ismert kockázati tényezője, de szívinfarktus után vagy szívelégtelenség bekövetkezésekor a súlytöbblettel élő betegek könnyebben megküzdenek a szívbajjal, mint a soványak. Az izgalmas ellentmondást ismertető tanulmányt az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóirata közölte. A súlytöbblet, sőt kóros elhízás a jómódú országokban valóságos járvány, és a szakértők azért aggódnak, hogy a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség részben emiatt lesz mind gyakoribb. A kedvezőtlen változás a következő évtizedekben sok országban ismét leronthatja azokat az eredményeket, amelyeket a legveszélyesebb népbetegség gyakoriságának csökkentése terén sikerült elérni. A legfrissebb nagy vizsgálatok már a gyermekkori kövérséggel kapcsolatban is jelezték, hogy a túlsúlyos gyerekből gyakrabban lesz elhízott felnőtt, mint a vékonyból, ami a későbbi szívbetegségek gyakoriságát ugyancsak növeli.

Teher, amit cipelünk

Teher, amit cipelünk

Túlsúlyunk egész terhe a nehézségi erő következtében - legalábbis függőleges helyzetben - az alsó végtagra nehezedik. Hosszabb távon ez a mechanikus hatás (arra hajlamos személyeknél) szerepet játszik az alsó végtag mozgásszervi és keringési rendellenességeinek kialakulásában. A fizikai hatáson kívül számolnunk kell még a zsírszövetben keletkező anyagok károsító hatásával is. A mozgásszervi betegségek között első helyen a térdízület kopása következtében kialakult degeneratív állapotot, a térdízületi artrózist kell említenünk. Túlsúlyos, elhízott embereknél lényegesen gyakrabban fordul elő, mint normális testsúly esetén - különösen nőknél gyakori. Ezt az állapotot nem szabad összetéveszteni a heveny fizikai behatás (trauma) nyomán kialakult ízületi betegségekkel. Míg előbbi középkorú vagy idősebb emberek esetében fordul elő, utóbbi inkább a fiatalok betegsége.

Túlsúly és a rák

Túlsúly és a rák

A kövérség növeli a rák kockázatát, a kialakult betegségben pedig gyorsítja a daganat növekedését. Legjobb védekezés a haskörfogat kordában tartása megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással. Bizonyos esetekben indokolt lehet gyógyszeres kezeléssel leküzdeni a túlsúlyt. Nem csak a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, hanem a rákos betegségek kivédéséért is sokat tesz az, aki odafigyel a haskörfogatára: nőknél ennek egészséges maximuma 80cm, férfiaknál 94cm. Itthon a férfiak 56%-a, a nők 49%-a túltáplált. A kóros kövérség (obesitás) a lakosság 17%-át érinti, de becslések szerint ez a szám 2030-ra a 30%-ot is eléri majd - figyelmeztetett Dr. Pap Ákos, az Országos Onkológiai Intézet professzora egy táplálkozási szakembereknek szervezett konferencián.

Tuti menü